Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zvláštní úkazy na Zemi a na nebi

Není pochyb o tom, že prožíváme mimořádnou dobu. Výskyt zvláštních úkazů na Zemi i na nebi graduje a my si nutně musíme položit neodbytnou otázku: Co to všechno znamená? Blíží se snad něco mimořádného?  

Mraky, bouřky a sluneční aktivita

Mnoho úkazů má spojitost s neobvyklými a zcela novými typy oblačností, které se objevují především při bouřkách. Vznik mraků a bouřek nesouvisí však pouze s odparem vody nad oceány, ale také aktivitou Slunce, které se již nějaký čas chová velmi nestandardně. Ačkoliv by mělo nyní být v aktivní fázi, je Slunce nebývale klidné. Připomíná to nápadně situaci z let 1645 až 1715, kdy sluneční skvrny byly mimořádně vzácné a sluneční cyklus byl velmi potlačen. Toto období odpovídá takzvané Malé době ledové, kdy se prokazatelně ochladila severní polokoule Země. Podle posledních vědeckých výzkumů se  Slunce v té době zřejmě zvětšilo a zpomalila se jeho rotace. Slunce má svůj přibližně jedenáctiletý základní životní cyklus, během kterého se periodicky mění počet slunečních skvrn i samotný sluneční výkon. Poslední vrchol sluneční aktivity byl zaznamenán v roce 2001 a počet skvrn byl tehdy neobyčejně vysoký. Bouřlivé projevy Slunce byly dávány do souvislosti mj. s masivními výpadky elektrického proudu po celém světě. Je třeba si uvědomit, že pouhá dvoumiliontina promile slunečního zářivého výkonu stačí k tomu, aby na Zemi fungoval život. Jakákoliv větší změna tohoto výkonu by pro nás měla zcela fatální důsledky.

Změny klimatu v naší minulosti

Nepatrná změna zářivého výkonu Slunce se může projevit výraznými změnami klimatu Země. Přestože vznik dob ledových není stále zcela objasněn, podle některých hypotéz by jednou z možných příčin mohla být právě snížená sluneční aktivita. Na přelomu 1. a 2. tisíciletí našeho letopočtu vyrážejí Vikingové na své objevné plavby do Grónska a až na východní pobřeží dnešní Kanady. Skutečnost, že dnešní ledový ostrov Grónsko pojmenovali Zelená země, je přinejmenším velmi zvláštní. Podle historických a archeologických nálezů se ještě několik dalších století na pobřeží Grónska skutečně pásl dobytek a v Anglii se pěstovala vinná réva. Dnes toto období nazýváme odborně Středověkým klimatickým maximem. Ve 14. století se začalo ochlazovat. Kolonie v Grónsku začaly vymírat, zimy v Evropě se staly tvrdšími. Malá doba ledová, jak bylo toto období pojmenováno, trvala až do poloviny 19. století. Připisují se jí i častá zamrzání holandských kanálů a zvětšování alpských ledovců. Obě tyto klimatické epochy, oteplení i ochlazení, lze pozorovat např. na letokruzích stromů rostoucích v té době. Posledních 150 let pozorujeme postupné oteplování, které je připisováno lidské činnosti, zejména tzv. skleníkovému efektu - vyššímu obsahu oxidu uhličitému v atmosféře. Teorie skleníkového efektu má však svá slabá místa a stále více odborníků se přiklání k názoru, že za oteplováním stojí spíše zvýšení sluneční aktivity. Podle rekonstrukce počtu slunečních skvrn v posledním tisíciletí pomocí měření koncentrací radionuklidu berylia v polárních ledovcích bylo zjištěno, že současné oteplování je vůbec největší v celé novodobé historii lidstva.

Slunce na nových piktogramech

Současný záhadný útlum sluneční aktivity by mohl být dle vědců jakýmsi klidem před bouří. Podle odborníků z NASA lze očekávat velmi silnou vlnu slunečních erupcí na konci probíhajícího jedenáctiletého cyklu, tedy kolem slunovratu roku 2012 (podle mě však vrchol nastane až o pár měsíců později - kolem května 2013). Dle některých scénářů by mohlo dojít k masivní geomagnetické bouři, která by dokázala zničit všechny satelity obíhající kolem Země. Přímo na Zemi bychom kromě úchvatné polární záře zřejmě zaznamenaly hromadné výpadky elektřiny, nedostupnost mobilních telefonních sítí, internetu a televize. Vrátili bychom se o 100 let zpátky, což by nemuselo být až tak špatné. Lidé se dříve bez těchto vymožeností také obešli a myslím, že byli i šťastnější než dnešní generace. V této souvislosti jsou mimořádně zajímavé některé letošní piktogramy z Anglie, znázorňující s velkou pravděpodobností právě naši nejbližší hvězdu - Slunce. Dne 23. 4. 2009 se nedaleko Avebury objevil v řepkovém poli piktogram hvězdy s výraznými paprsky. Ještě zajímavější piktogram Slunce se čtyřmi protuberancemi (výrony sluneční hmoty) se objevil 10. 5. u Roundway Hill. I naprostému laikovi musí být jasné, že se jedná o upozornění na zvýšenou sluneční aktivitu. Kdo nebo co a proč vlastně, nás na dění kolem Slunce upozorňuje, není jasné. Ke zmíněným piktogramům se kupodivu nehlásí ani známí „circlemakers" - profesionální tvůrci kruhů z Anglie. Třeba k nám skrze piktogramy promlouvá sama Země nebo je to vzkaz z budoucnosti. Každopádně není od věci si uvědomit, že Slunce bylo od dávných věků spojováno s představou Boha, v posledním dvoutisíciletí přímo s Kristovskou energií. Jsme v rukou Božích, a proto podle mě není důvod k žádným pochmurným či dokonce apokalyptickým vizím. Naopak bychom měli být neskonale vděční za to, že můžeme být osobně přítomni těmto fascinujícím událostem kosmického rozsahu.

Autor: Martin Kolár | středa 30.12.2009 11:14 | karma článku: 27,20 | přečteno: 6973x
  • Další články autora

Martin Kolár

Život po roce 2012 - jste připraveni?

„Peníze jsou vždy až na prvním místě,“ pronesl trefně kdysi Václav Klaus. Sametově oblouzněná masa na povel začala tančit kolem zlatého telete a banky ochotně půjčovaly plnými hrstmi na cokoliv. Všeobecné zadlužení narostlo do nezdravé výše a zákonitě se dostavila finanční krize. Přestože si to mnozí stále odmítají přiznat, doba tučných let skončila.

4.11.2010 v 9:10 | Karma: 29,07 | Přečteno: 5289x | Ostatní

Martin Kolár

Co nás čeká v roce 2012?

Existují dvě témata, která mě fascinují již od dětství: cestování v čase a předvídání budoucnosti. První články o těchto poutavých fenoménech jsem začal publikovat ihned po listopadu 89. Seznámil jsem se s množstvím zajímavých lidí - věštců, léčitelů, psychotroniků... Co se však týče předvídání budoucnosti, až na pár výjimek, mne všichni zklamali.

1.10.2010 v 9:06 | Karma: 34,47 | Přečteno: 7824x | Společnost

Martin Kolár

Pátrání po knihovnách palmových listů

Může být v tajemných indických knihovnách skutečně uložen náš osud a budoucnost lidstva? Nebo jsou palmové listy jen pouhou hrou a propracovanou blamáží? Zde jsou výsledky mého několikaletého pátrání.

9.3.2010 v 10:00 | Karma: 35,49 | Přečteno: 12658x | Diskuse| Ostatní

Martin Kolár

Rok 2010 v proroctví knihovny palmových listů

Toto proroctví získal v roce 2001 německý spisovatel a cestovatel Thomas Ritter při své návštěvě jižní Indie. Zde se nalézá 12 velmi starých knihoven, kde jsou na slisovaných palmových listech uloženy tisíce záznamů o životě konkrétních lidí, kteří sem jednou přijdou pátrat po svém osudu.

22.2.2010 v 11:22 | Karma: 29,19 | Přečteno: 7053x | Diskuse| Ostatní

Martin Kolár

Proč máme křivé zuby?

Zuby tvoří propracovaný mikrosystém a jejich stav nám může mnohé napovědět o nás samých a našem životě. Vezměte si tedy k ruce zrcátko nebo partnera a podívejte se pěkně sami sobě na zoubky.

16.2.2010 v 14:32 | Karma: 21,81 | Přečteno: 7547x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 20
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5636x
Fytoterapie, mykoterapie - konzultant, lektor, výzkumník, autor Lexikonu zdraví - www.novyobzor.cz