Světlo vánoční

22. 12. 2009 18:12:49
Období Vánoc nebylo vždy vnímáno tak jako dnes. Ne náhodou totiž vánoční svátky korespondují se zimním slunovratem, tedy časem, kdy se světlo v podobě Slunce vrací zpět do našich domovů. Dlouhé noci se začínají konečně zkracovat a Světlo každým dnem získává větší převahu nad Temnotou.

Zrození světla

Keltové a další přírodní národy dávno před nimi tento výjimečný čas také náležitě oslavovali. Přestože se kmenoví kouzelníci a šamani snažili Světlo podporovat všemi dostupnými prostředky, Temnota se přesídlila do lidských duší, kde zapustila své hluboké kořeny. Před dvěma tisíci lety se však stalo něco zcela mimořádného, něco co dosud nemá obdobu v celém vesmíru: Světlo sestoupilo až k našemu prahu a zrodilo se dokonce v lidské podobě jako Ježíš Kristus. Jen díky tomuto velkolepému božímu milosrdenství bylo možné definitivně rozbít okovy Temnoty, které člověka uvěznily nedobrovolně na miliony let na Zemi. Temnotou zastřená lidská mysl zapomněla na svůj skutečný domov, který nyní musíme znovu hledat skrze trnitou cestu sebepoznání.

Čekání na prozření

Již celé dvě tisíciletí je živé světlo mezi námi a ukazuje nám správnou cestu životem. Bohužel stále dost lidí své srdce Světlu dosud nedokázalo otevřít. Temnota má totiž mnoho dalších jmen – ďábel, strach, nevědomost, nenávist, bezmoc, chaos... Čas Vánoc je přímo stvořen k tichému zastavení uprostřed každodenního shonu a pohroužení se do vlastního nitra. Pokud v sobě nalezneme dostatek pokory a místa pro přijetí Světla, jehož příchod o Vánocích oslavujeme, náš duchovní přerod může konečně započít. Ježíš řekl svým učedníkům: „Kdo ve mě věří, byť by zemřel, živ bude na věky.“ Duše lidská je nesmrtelná, ale o tom, co se s ní bude dít po naší fyzické smrti, rozhodujeme zde na Zemi. Nutnost reinkarnace či pekelné lázně jsou jen součástí velkého klamu Temnoty. Je nejvyšší čas k prozření.

Buďme bdělí

O Vánocích se vzájemně obdarováváme, ten největší dar jsme přitom již dávno dostali. V podobě Božího syna k nám přišla také pravda, láska a odpuštění. Kristus nás přišel vysvobodit z moci Temnoty. Jeho pomocná ruka je stále připravená. Ježíš se stal naším pozemským bratrem a ani jeho smrt na kříži neukončila jeho spasitelskou misi. Boží Duch žije a působí dále. Rád bych vám popřál, aby Světlo již nikdy neopustilo vaše domovy a příbytky duše. Před námi se otevírá další nový rok a s ním i mnoho životních křižovatek, díky jimž můžeme opět o kousek duchovně povyrůst. Ježíš Kristus nás nabádal k bdělosti a opatrnosti, neboť jak pravil: „Objeví se mnoho lžiproroků a lžiučitelů, mnozí budou kázat v mém jménu, ale mé požehnání mít nebudou. Pokud se někdo bude vydávat za mě, nevěřte mu, je to lhář!“ Ano, žijeme v době, kdy se kupčí s duchovnem i Božím milosrdenstvím. Samozvaní Kristové, Svatí Petrové či Panny Marie rozhazují své důmyslné sítě a loví nerozhodné bloudící duše. Zde platí: „Poznáte je po ovoci.“ Podíváte-li se pozorně na všechny tyto náhončí Temnoty, spatříte jen lidské smrtelníky s mnoha pozemskými chybami.

Kristus v nás

Očekávání nového narození Krista v lidském těle je jen marněním času, neboť On nikdy neodešel a stále zůstává po našem boku, tak blízko, jak je to jen možné. „Mají oči, ale nevidí, mají uši, ale neslyší.“ Je třeba nechat Krista zrodit ve svém srdci. Na pozoru bychom neměli být pouze před falešnými proroky, ale všemi, kteří zasévají strach, nenávist či rozkládají rodinné svazky. Nepodléhejte zbytečně uměle šířenému strachu z konců světa, neboť vše je tak, jak má být. Každý dostane tolik času, kolik potřebuje ke svému duchovnímu přerodu. Nesuďte předčasně druhé, protože neznáte celý příběh. Nehledejte prostředníky při hledání Světla, Bůh čeká přímo vedle nás. Nebojte se žít skromně a netrapte se tím, co nemáte. Děkujme za to, co máme. Narodili jsme se do úžasné doby, prožijme ji proto ve zdraví a lásce.

Autor: Martin Kolár | úterý 22.12.2009 18:12 | karma článku: 14.31 | přečteno: 1856x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 30.31 | Přečteno: 620 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 53 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.67 | Přečteno: 303 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.80 | Přečteno: 532 | Diskuse
Počet článků 20 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 5636
Fytoterapie, mykoterapie - konzultant, lektor, výzkumník, autor Lexikonu zdraví - www.novyobzor.cz

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...